top of page

PROJECTES

Entrem en l'escenari dels projectes, on podreu veure, projecte a projecte, una petita explicació del tema en el qual hem estat treballant i les activitats grupals de les fases.

CONEIXEM LA PROFESSIÓ

Del 23 de setembre de 2019 fins al 25 de novembre de 2019

El projecte 1 ha estat, com ens agrada anomenar a nosaltres, "el programa introductori", on coneixerem noves coses.

Durant els mesos que hi hem estat treballant, hem aconseguit adquirir coneixements totalment nous, relacionat amb les funcions d'un tècnic de laboratori, ja que per algunes, aquest món és pràcticament desconegut. Amb activitats i seminaris relacionats, hem descobert un nou món.

Hem tractat els aspectes més bàsics i els conceptes més globals de la nostra futura professió: el sistema sanitari, el procés analític, les àrees d'un laboratori, quines mostres podem trobar... Tot això ens ha ajudat a començar a percebre i fer-nos una idea del que probablement és la nostra futura feina.

Juntament amb l'espai d'habilitats, entrem en aquest nou món que serà el nostre nou futur. A més a més, hem tingut l'oportunitat de visitar dos grans hospitals, concretament els seus laboratoris de CORE, per situar-nos encara més en el que se'ns ve al damunt.

Com a producte final d'aquest projecte, gràcies a l'adquisició de tots aquests coneixements, hem elaborat un manual d'acollida per a tècnics novells, el qual ha estat l'objectiu principal del projecte i del qual estem molt contents.

Experimento de laboratorio
hematologia.jpg

HEMOCIONA'T

Del 17 de desembre de 2019 fins al 14 de febrer de 2020

Comencem el projecte 2, un projecte més específic, centrat en l'àrea d'hematologia, la sang.

Comencem el projecte amb les mateixes ganes que l'acabem, però aquest cop ja no som 5 membres, sinó 4, per tant hem treballat tots una mica més. Els mentors ens proposen la realització d'un consultori pel públic que vulguem com a treball de final de projecte, però per arribar a aquí, hem hagut de fer moltes activitats, seminaris i pràctiques en l'espai d'habilitats que ens ha fet aprofundir més en el món de l'hematologia. Hem vist les diferents proves que se l'hi fa a la sang, com fer-les, com extreure la sang, quins components circulen pels vasos sanguinis i quines són les seves funcions, etc. Un cop vist tot aquest temari, ha tocat posar-se les piles i començar el producte final.

Creem un consultori per tal que la gent que estigui interessada a aprendre sobre hematologia i les diferents sèries sanguínies, pugui tenir una eina per adquirir els respectius coneixements. El presentem a un casal d'avis del barri, on trobem un públic receptiu i amb ganes d'aprendre, tot i les edats. Això ens fa veure que mai és tard per aprendre i que sempre tindrem un lloc on fer exposicions.


Ha estat un projecte dens i molt interessant de veure, del qual estem molt orgullosos de com hem treballat i a poc a poc, ens anem coneixent més entre nosaltres i d'escombrim noves coses que ens agraden.

MICROPROJECT

Del 17 de febrer de 2020 fins al 30 de març de 2020.

El temps passa volant. Ja estem amb el tercer projecte, un que pel nom, sembla petit, però que no us enganyi. Aquest projecte ha anat com mà en guant amb la situació que estem vivint tots. 


Hem entrat en el camp de la microbiologia i que més ni menys que el COVID-19. El coronavirus ha entrat en joc en les nostres vides i en el nostre projecte. Nosaltres no l'hem escampat, però sí que hem parlat d'ell i de la família a la qual pertany. A través de seminaris i activitats, hem descobert la microvida que ens rodeja, l'hem estudiat i investigat. Per qüestions de seguretat, ens hem vist obligat a acabar el projecte confinats a casa i treballant des de les nostres habitacions. 


Tot i això, ens hem adaptat bé a les noves maneres de treballar com els superbacteris i hem pogut acabar el projecte creant dos PNT sobre la determinació de microorganismes en mostres d'orina i femta.

enfermedades-infecciosas-microbiologia-u
crispr-mutaciones-genéticas.jpg

ACCTTUA

Del 30 de març de 2020 fins al 14 d'abril de 2020.

Un projecte de biologia molecular, iniciat i finalitzat en quarantena pel COVID-19. Treballant i comunicant-nos a través de diferents aplicacions, hem realitzat un article científic relacionat amb una malaltia monogènica, com a producte final d'aquest projecte que ha anat perfecte per a la situació que estem vivint. 

Com a producte final, les mentores ens han proposat la redacció, amb punts i comes, d'un estudi sobre una malaltia monogènica, en el nostre cas: Síndrome del cromosoma X fràgil. Aquest estudi engloba totes les tècniques necessàries per a la detecció de les mutacions d'aquest gen que provoca aquest trastorn. Un cop entregat, s'ha presentat en format pòster científic als companys de classe la feina en la qual hem estat treballant els darrers dies i hem contestat dubtes i preguntes, tant dels mentors com dels alumnes i companys.

Tot i viure i treballar confinats, hem après nous coneixements que ens han servit per poder explicar a les famílies i amics, la situació que s'està vivint i com funcionen tots els procediments diferents que s'utilitzen per detectar alteracions en el DNA de les nostres cèl·lules.
(Trobaràs una descripció més completa pitjant el boto PROJECTE 4)

XXY

Del 28 de setembre de 2020 fins al 5 de novembre de 2020

Tornem a les classes presencials, amb moltes noves mesures de seguretat i iniciant el projecte 5 de citogenètica anomenat XXY fent referència a un tipus de malaltia cromosomica i introduïnt nous conceptes i enfermetats.

Aquest projecte consisteix en demostrar a una empresa els nostres coneixaments sobre la citogenètica creant un producte original i innovador que exposarem en format TedTalk.
Comencem fort amb l’investigació de diferents casos d’alteracions genètiques i realitzant una activitat que serà el nostre pilar per a tot. Amb l’ajuda dels 4 seminaris relacionats amb els procediments a seguir en un diagnòstic citogenètic, anem adquirint nous coneixements i complementant les activitats. Un cop finalitzem la fase d’aquisició de coneixements comença la part forta. Els mentors ens proposen crear un producte original, per tal de demostrar el nostre aprenentatge.

NIH-cromosomas.jpg
Bioquimica---Perito-bioquimico-2.jpg

BIOQUIMICA A LA CARTA

Del 6 de novembre de 2020 fins al 21 de desembre de 2020

Últim projecte del primer trimestre de segon, aquest cop amb el format híbrid (semipresencial).


Les mentores ens presenten el projecte de bioquímica com a un projecte del qual obtindrem nous coneixements gràcies als 4 seminaris i les activitats relacionades en les quals contemplarem nous paràmetres d'analítiques de sang i orina. Treballem tècniques especifiques per a trobar els paràmetres determinats que posem en pràctica en l'espai d'habilitats. Després de la fase 4 i totes les activitats ens posem amb el producte final i l'exposició d'aquest, un kit d'anàlisi bioquímic de cert paràmetre que es relaciona amb un col·lectiu escollit per nosaltres, en el nostre cas, els diabètics tipus 2.

Després de totes les fases i les pràctiques bioquímiques, comprovant els nous coneixements obtinguts gràcies a aquest projecte, ara som tècnics formats en bioquímica.

ANTIPROJECT

Del 23 de desembre del 2020 fins al 23 d'abril del 2021

Comencem i acabem en un tancar i obrir els ulls el nou projecte immunitari. L'Anti-project, ha estat un projecte ràpid i interessant per a tots.
Com en tots els projectes, la xixa la trobem a la fase 4 amb els seminaris sobre malalties, respostes immunitàries del nostre sistema, tècniques de detecció de malalties i aprofundim encara més amb les malalties i casos clínics. Els menotrs proposen una tarda d'immunogems per concloure el projecte, la qual ja podeu esbrinar més o menys de què tractarà la tarda. No obstant això, no tot són jocs i és que el producte que acompanya aquest joc és un Review de tres tècniques immunològiques per a la detecció, en el nostre cas, del VIH.
Molt esforç i entusiasme en aquest darrer projecte amb el grup.

anticos.jpg
Projectes: Investigación
bottom of page