top of page

VISITES TÈCNIQUES

No només ens tanquem al laboratori i estudiem eh. També sortim de l'escola per explorar els diferents laboratoris de Barcelona i poder aprendre i veure en primera persona com treballen els facultatius i tècnics en les àrees que visitem.

10 d'octubre de 2019

HOSPITAL CLÍNIC

Primera visita tècnica del projecte 1: coneixem la professió. Anem a l'Hospital Clínic de Barcelona, on visitem els laboratoris CORE, modernitzats i organitzats de tal manera que ens ha estat molt fàcil diferenciar les zones de preanalítica, analítica i postanalítica en la sala, però ens ha sobtat tots els equips que hi havia en la part analítica.

A l'inici de la visita ens han dividit en dos grups per tal de no dificultar la feina dels que estaven treballant al laboratori, ja que era estret el pas entre equips.
Un grup ha començat visitant el laboratori, els equips i el funcionament d'aquests, com estaven repartits per especialitats com per exemple, equips de bioquímica. En mig del laboratori, hi havia un gran aparell que a través de la lectura de les etiquetes, distribuïa les mostres als equips automatitzats que havien de realitzar les proves pertinents i un cop finalitzada la prova, els resultats s'enviaven als ordinadors dels tècnics els quals revisaven que els resultats estiguessin bé i finalment, enviaven les mostres a les neveres.
L'altre grup, rebia una petita xerrada sobre els laboratoris, en general, i els CORE, explicant-nos quines àrees podem trobar, quines mostres arriben, com arriben, com s'emmagatzemen i resolent-nos molt dubtes que ens havíem preparat prèviament.

Després d'aquesta sortida, veiem com pot estar organitzat un laboratori i la modernització que han viscut juntament amb l'automatització de moltes feines.

28 d'octubre de 2019

Aquesta visita forma part del primer projecte del cicle: Coneixem la professió, on nosaltres, com a futurs tècnics de laboratori ens preguntem quina es la funció que tindrem en un futur i com és el dia a dia en un laboratori.

Vam observar de primera mà el funcionament d’un laboratori CORE pluridisciplinari que dóna servei 24 hores els 365 dies l'any, tant a sol·licituds analítiques urgents com programades, així com les diferents àrees d'especialitats i l’equip humà que les formen. No tan sols això, sinó que vam poder contemplar totes les parts de procés analític, des de l’arribada de les mostres a on van a parar el residus biològics, com les mesures de seguretat que has de dur a terme.


En una de les àrees tècniques del recorregut van observar com un professional feia una seqüenciació d'ADN, experiència que va resultar molt enriquidora i ens va fer conscients de la importància de la tasca que fan cadascunes de les persones que treballen en el laboratori, i també una cosa que esperem no oblidar en el futur, i és que rere de cada mostra hi ha una persona esperant un resultats.

27 de novembre de 2019

LABORATORIS CSIC

​No podia faltar la visita als laboratoris CSIC, als quals proposem les millores que sorgeixin al llarg del repte 1. Els visitem amb el propòsit d'observar aquells temes que se'ns han proposat per millorar juntament amb l'activitat "veig, penso, em pregunto".

Visitem un centre molt gran, amb molts departaments i possibles punts per a canviar i millorar. Inspeccionem i veiem les seccions que vam treballar al projecte 1. 
En primer lloc, passem per l'espai de residus, localitzat en l'exterior de l'edifici i repartit entre aquells que es poden reciclar i els més perillosos emmagatzemats en dos búnquers diferents.
Com que en el moment en què vam anar, el magatzem ja estava tancat, no vam poder observar com estava distribuït, però l'altra classe sí que va poder donar una ullada i ens ho van explicar un dia a classe.
En segon lloc, vam pujar a una de les plantes on hi havia un laboratori que a aquelles hores estava en funcionament per poder veure l'organització del laboratori. Mentre l'home que ens estava fent la visita, nosaltres anàvem plantejant diferents preguntes, hipòtesi i millores respecte al tema d'estalvi, organització, etc. 
A la vegada que ens movíem per l'edifici, ens fixàvem amb el pla d'emergències i preguntàvem sobre la prevenció de riscos que tenien. Tot i el propòsit de la sortida, el guia ens va explicar una mica de teoria sobre algunes àrees dels diferents laboratoris que disposaven i el funcionament d'alguns equips moderns.

Al llarg de la visita vam estar fent fotos d'allò que ens sobtava i apuntant tots aquells punts que creiem que podrien millorar per després portar-ho a l'aula. Semblàvem inspectors, fent tantes preguntes i observacions. Va ser una visita molt gratificant per a tots on vam aprendre noves coses i repassar d'altres.

14 de gener de 2020

La sortida voluntària al BST, estava dedicada al projecte 2, "Hemociona't". A l'inici de la visita, ens van fer una petita xarrada dels serveis i funcions que tenia el Banc de Sang i Teixits i després ens van portar a una de les sales que podíem visitar.

Al llarg de la xerrada ens van explicar els serveis relacionats amb les donacions i transfusions que podia realitzar el BST a més a més de l'àrea de sang, com per exemple, donacions de llet materna o cordó umbilical, entre d'altres. Ens van comentar tota la seguretat que hi havia respecte a la possible contaminació dels productes, com per exemple que s'intentava que les sales fossin el més rodones possibles, o sigui, que no hi hagués cantonades.
Després de la xerrada, en van portar una de les sales a la que podíem accedir amb una bata i uns peücs, ja que era un amb seguretat biològica molt baixa. Estem parlant de la sala on rebien les bosses de sang i tenia lloc la separació de les cèl·lules mitjançant certs processos, generant bosses de plaquetes, glòbuls vermells i plasma. Un cop separat, els hi donaven el vistiplau i s'emmagatzemaven per la futura i pròxima utilització. Els equips que utilitzaven, eren dels més moderns i únics en el país.
Per tancar la visita, ens van deixar veure els magatzems de tots els productes que obtenien en el laboratori que havíem vist prèviament, explicant-nos les diferencies d'emmagatzematge de les diferents bosses.
Com a apunts de la visita, vam esbrinar que la capa leucocitària no és trasplantada i que, per tant, quan se separen les diferents cèl·lules, aquestes són directament enviades a laboratoris d'investigació. Un altre punt intrigant va ser que el plasma útil pel trasplantament, era només el dels homes.

A causa de la seguretat biològica de les mostres del banc, només vam poder visitar aquest laboratori, ja que per accedir a tots els altres, el nivell de protecció i seguretat era massa alt. Aquests laboratoris es troben en Sales Blanques on s'intenta que la mostra no pugui ser corrompuda per qualsevol factor humà.

24 de gener de 2020

HOSPITAL SANT JOAN DE DÉU

Des del projecte 2, ens dirigim al laboratori hematològic de l'Hospital de Sant Joan de Déu.
Iniciem la visita en una petita sala on, amb l'ajuda d'unes diapositives, ens ensenyen una mica el que ells fan al laboratori i ens fan un petit repàs de l'hematopoesi.
Després ens separem en dos grups i seguim als doctors que ens porten per les diferents seccions del laboratori, responent-nos a totes les preguntes i ensenyant-nos el funcionament d'algun dels equips (en directe).
Acabem la visita reunint-nos un altre cop i agraint a Sant Joan de Déu que ens hagin rebut i explicat moltes coses que trobarem algun dia futur, no tan llunyà.

Visites tècniques: Publicaciones
bottom of page